Репичката (Raphanus L.) в подбрани извори от античността и византийския период
Автори:
Мачей
Кокошко
Лодзки университет, Полша
Кшищоф
Ягушяк
Лодзки университет, Полша
Зофия
Жежницка
Лодзки университет, Полша
Йоланта
Дибала
Университет в Киелце „Ян Кохановски“, Полша
Страници:
79-
91
Резюме:
Статията се отнася до ролята на репичката (Raphanus L.) в древността и византийския
свят. Изследването се основава на подбрани извори, написани между V/IV в.пр.н.е. и VII в. от н.е. Сред тях авторите са анализирали медицински трактати, съставени от анонимен автор от школата на Хипократ (V/IV в.пр.н.е.), Гален (II–III в. от н.е.), Орибазий (IV в.), Аеций от Амида (VI в.) и Павел от Егина (VII в.), трудове по ботаника, написани от Теофраст (IV в.пр.н.е.) и Диоскурид (I в. от н.е.) и трактати с различен (литературен, антикварен, исторически, кулинарен) характер, създадени от Атеней от Навкратис през II в. от н.е. Изследваният зеленчук бил често срещана и евтина храна в древността и във византийско време, познат в различни сортове и консумиран често от най-бедната част от обществото. Освен това той бил широко използван от лекарите при лекуване на болести с различна етиология, като те прилагали неговите затоплящи, изсушаващи и очистителни свойства.
Ключови думи:
репичка, древна медицина, византийска медицина.
Изтегляне
1206 изтегляния от 28.6.2018 г.
Изтегляния по държави
NA (871)
/
Albania
(1)
/
Australia
(2)
/
Bulgaria
(24)
/
China
(6)
/
Cote D'Ivoire
(1)
/
Egypt
(3)
/
Europe
(4)
/
France
(21)
/
Germany
(41)
/
Greece
(1)
/
Hong Kong
(1)
/
India
(2)
/
Israel
(3)
/
Japan
(2)
/
Malaysia
(1)
/
Mexico
(2)
/
Namibia
(1)
/
Poland
(7)
/
Portugal
(1)
/
Romania
(1)
/
Russian Federation
(29)
/
Senegal
(2)
/
Sweden
(1)
/
Taiwan
(1)
/
Turkey
(4)
/
Ukraine
(7)
/
United Kingdom
(28)
/
United States
(138)