Репичката (Raphanus L.) в подбрани извори от античността и византийския период
Автори:
Зофия
Жежницка
Лодзки университет, Полша
Йоланта
Дибала
Университет в Киелце „Ян Кохановски“, Полша
Кшищоф
Ягушяк
Лодзки университет, Полша
Мачей
Кокошко
Лодзки университет, Полша
Страници:
79-
91
Резюме:
Статията се отнася до ролята на репичката (Raphanus L.) в древността и византийския
свят. Изследването се основава на подбрани извори, написани между V/IV в.пр.н.е. и VII в. от н.е. Сред тях авторите са анализирали медицински трактати, съставени от анонимен автор от школата на Хипократ (V/IV в.пр.н.е.), Гален (II–III в. от н.е.), Орибазий (IV в.), Аеций от Амида (VI в.) и Павел от Егина (VII в.), трудове по ботаника, написани от Теофраст (IV в.пр.н.е.) и Диоскурид (I в. от н.е.) и трактати с различен (литературен, антикварен, исторически, кулинарен) характер, създадени от Атеней от Навкратис през II в. от н.е. Изследваният зеленчук бил често срещана и евтина храна в древността и във византийско време, познат в различни сортове и консумиран често от най-бедната част от обществото. Освен това той бил широко използван от лекарите при лекуване на болести с различна етиология, като те прилагали неговите затоплящи, изсушаващи и очистителни свойства.
Ключови думи:
репичка, древна медицина, византийска медицина.
Изтегляне
429 изтегляния от 28.6.2018 г.